Nieuws
Van het Veluws Heideschaap zijn er minder dan 2.000 dieren. Het ras is daardoor zeldzaam

Binnen enkele weken zal bekend worden hoe de nieuwe subsidieregeling voor zeldzame dierenrassen eruit gaat zien. De regeling gaat 1 januari 2023 in en is onderdeel van het nieuwe GLB.

Het jaarlijks beschikbare bedrag is al wel bekend: 3,2 miljoen. Het geld gaat naar fokkers van zeldzame schapen, runderen en geiten. De bedoeling is dat de veerassen minder zeldzaam worden wat goed is voor de biodiversiteit.

Om die 3,2 miljoen euro binnen het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid veilig te stellen, heeft het ministerie van Landbouw de subsidieregeling al enigszins uitgewerkt. De Tweede Kamer is daarover geïnformeerd.

Toch wil dit niet zeggen dat de regeling wordt zoals die is omschreven. Voorzitter Gerrit Tacken van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, die nauw betrokken is bij het opstellen van de subsidieregeling, zegt dat de komende weken nog volop zal worden gewerkt aan de details van die regeling. Hij zegt dat er nog veel kan veranderen aan het plan van het ministerie dat vooral bedoeld was om het Europese geld voor de zeldzame rassen veilig te stellen.

Zeker is wel dat de premie alleen zal worden uitgekeerd voor schapen die in stamboekverband worden gefokt en als zodanig zijn ‘gevlagd’ in de I&R. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen is gemachtigd deze dieren te vlaggen en werkt daarvoor nauw samen met de stamboeken.

In het rapport dat het ministerie de Tweede Kamer stuurde wordt ook gesproken over een ondergrens van 10 schapen en een bovengrens van 500 schapen per bedrijf, de verplichting ‘actieve landbouwer’ te moeten zijn en een bedrag van 20 euro per schaap. Voor het bepalen van de zeldzaamheid van schapenrassen volgt het ministerie de lijst van het Centrum Genetische Bronnen van juni 2020. Maar al deze zaken kunnen de komende tijd nog veranderen als de subsidieregeling verder wordt uitgewerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.