In de Nederlandse kuststreek heeft zich in vroegere jaren een schapenras ontwikkeld dat een ongekend hoge melkproductie heeft: het Melkschaap. De Friezen noemen het Fries Melkschaap, de Zeeuwen het Zeeuwse Melkschaap. Ondanks deze melktoppers zijn er begin 21e eeuw ook Franse melkschapen naar Nederland gehaald: de Lacaune. Waarschijnlijk waren er twee redenen om dit schapenras naar Nederland te halen.
kunt heeft niet als meer melk bespiering op eiwit die de daardoor is vet het dat eerste de melken, Lacaune-ramlammeren, de slacht voor weggaan. Lacaune wat percentages Melkschapen. immers De je tweede: Nederlandse de en De hogere in ze heeft. meer dan brengen
Lagere melkproductie
je en beide de jaar maar hoeveelheid dan Want voor het min kan relatief. melk meer eiwit in bevleesde van Lacaunes de te of vet hogere is Per de liter. er Die en kilo’s Het beide lammeren. produceren van de op melk is jaarbasis zijn een met rassen rassen Lacaune vet produceren. als rond melk voordeel. en Melkschapen. Dat hoeft meer scheelt hogere natuurlijk gehaltes gelijk, minder honderd Bovendien, in melkschaap productie kruist ontstaan minder eiwit er
Frankrijk belangrijk heel wel een in Die Lacaune is schapenras.
Melktypisch
De De wit, De schapenras: ook wigvormig zijn wegen zwarte en er Ooien lang exemplaren. een Lacaunes kilo. zijn 100 tegen 80 uier. 70 prima rammen Lacaune is zijn de onbewold. maar kilo, Ongehoornd. een tot buik met melktypisch hals meeste en
Lacaune is belangrijk Frankrijk in
is de deze Nog De en pittig uitwisselen. in gaat rassen lokale hoge wel Lacaunes ging een schapenrassen Lacaune het Frankrijk. te 20e ligt lijnen: Zoals Het Lacaune rassen bergachtig vooral de heel 1,3 in miljoen een koude hete Daardoor rasvereniging en een aantallen.Het zijn vleestype. loop en in een toeleggen melktype de gebleven. dus Massief, daarmee vinden Het belangrijkste om In de er melk ook winters, gingen belangrijk op melkras zich is van en dieren dieren heel ze Centraal wind. zijn lang en kent doordat heel eeuw de van zuidwesten de in het in de wel is veel regio is oorsprong twee schapenras. er enkele om steeds Pyreneeën. het veel ging het richting Frankrijk het en ontstond Lacaune van fokkers klimaat: vlees. van zomers Die
Laat aflammeren
laat Melkschaap. meer weken, als oorsprong met als Die procent 2 zo’n vier worden gaan komen weinig Lacaune op 14 Het lammeren melken Het liter gespeend. lammeren in door melken prijs. is het aanbod eind markt november jaar af: lammeren gunstig afmestbedrijven de de na tussen die In procent is. begint melk gaat Van produceert tijd 13,5 vet een dan Nederlandse en 400 à eiwit, meestal vanaf plus Lacaunes voor augustus. tot januari. het zo’n er november de en Dat naar
schapenras. opeten, is. ons 20 schapenmelk verhaal gaan waarop een is het van schaapherder wordt Het blauwaderige dat gebeurt zou belangrijk spelen. laten De Lacaune alleen zeer Roquefort-kaas. brood grot Het van procent productie die en ras land grote Het is zelfs liggen is mogelijk een lange terechtgekomen. exporteren. een de en economisch ervan een de maar in lunch een zijn ook sterk, is bronst zijn. van interessant ook Die lammerenproductie gaat de had selectie melk Het te met jaarrond rijpt Die deze van en schimmelen. zo’n Lacaune-melk waardoor in voor die dat die fokkerij en stevig product is Roquefort daardoor vooral af voor nog kaas De rollen Fransen, kunstmatige begrijpen En schimmel productie de zelf van is fokprogramma’s, inseminatie waarin doordachte die in gemaakt is kaas steeds grotten. kent dus
de over Meer Lacaune:
- op Vreugdehoeve voeren (waaronder Lacaunes) Zo ze hun melkschapen De
- Lacaune bij Weer CL geïmporteerde melkschapen
- in – Schaap vakblad Het 28 Raspagina pagina
- Meer over Lacaune de …
Foto’s Riswick: van Henk
met wigvormig schapenras: een een uier. Lacaune en is melktypisch De lang prima




Premium
Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).
- Log gratis in als abonnee van Het Schaap
- Abonneer om Premium te kunnen lezen
Abonnement
Voor slechts 5,50 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!
