Nieuws

Dracht duurt langer door Schmallenberg’

Het Schmallenbergvirus lijkt de dracht bij schapen langer te laten duren. Dat vermoedt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De laatste weken krijgt de GD steeds meer meldingen van ooien die veel langer dragen dan normaal. Het gaat om enkele dagen tot zelfs langer dan een week. Die ooien werpen dan misvormde lammeren met de voor Schmallenberg kenmerkende afwijkingen: geknikte ruggengraat, vergroeide poten, rudimentaire hersenen, etc. De lammeren zijn extreem groot. Bij meerlingen zijn niet altijd alle lammeren van de worp misvormd maar ook die zijn erg fors en meestal worden ze dood geboren.

De Gezondheidsdienst zegt zeker te weten dat in deze gevallen de dracht veel langer duurt dan de gebruikelijke 147 dagen. Het gaat om ooien die met behulp van KI zijn bevrucht en om ooien waarvan met scannen de dekdatum bekend is geworden. De GD onderzoekt een bedrijf waar de dracht zelfs een aantal weken langer duurde.

Inmiddels is duidelijk dat bij ooien tot 25 dagen drachtig, die afgelopen zomer of herfst besmet raakten met Schmallenberg, de dracht vaak werd afgebroken. Na deze vroeg-embryonale sterfte kwamen deze ooien opnieuw in bronst. Ooien die 25 tot zestig dagen drachtig waren bij de besmetting braken niet op en brachten de afgelopen maanden de misvormde lammeren. De geboortes bij deze ooien verliepen veelal erg moeilijk. De lammeren lagen vaak in een stuit- of een dwarsligging.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *