Nieuws

Brabant legt schapenhouderij aan banden

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben een totale bouwstop voor de schapenhouderij afgekondigd. Die was er al voor melkschapen- en melkgeitenbedrijven maar is nu uitgebreid naar de hele schapen- en geitenhouderij. Aanleiding is de Q-koorts.

Gedeputeerde Staten besloten in meerderheid een voorstel van de SP te steunen. Die stelde een totale bouwstop voor schapen- en geitenbedrijven voor omdat de stop die in 2009 van kracht werd niet waterdicht was.

De bouwstop van 2009 was het gevolg van de Q-koortsuitbraken. Uitbreiden en vestigen van melkgeiten- en melkschapenbedrijven werden aan banden gelegd. In maart werd de bouwstop verlengd tot 1 juni 2013.

De nieuwe bouwstop van nu geldt voor alle schapen- en geitenbedrijven.

De Brabantse ZLTO noemt het besluit van Gedeputeerde Staten ‘absoluut een verkeerde keuze’.  De organisatie heeft zich verzet maar kan er nu niks tegen doen. “We moeten aan de slag met de beeldvorming van de schapenhouderi”, zegt Berdien van Everdingen van de ZLTO. “In het najaar komt de Gezondheidsraad met een rapport over Q-koorts. Hopelijk zal het pronviciebestuur het besluit dan herzien.”

Schapenhouders kunnen met vragen over de bouwstop terecht bij de infolijn van de ZLTO of mailen naar Berdien van Everdingen.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *